Informace k Velikonocům

03.04.2020 15:37

Milí farníci,

letošní netradiční způsob prožívání doby postní nás přiblížil k Velikonocům, které, jak už nejspíš tušíte, budeme prožívat jinak, než jak jsme byli zvyklí. Rád bych vám touto cestou k nadcházejícím dnům sdělil několik informací:

Zpovídání před Velikonocemi nebude probíhat tak, jak jste zvyklí z minulých let, z běžného provozu. Můžete se však se mnou individuálně domluvit na svátost smíření nebo podání svatého přijímání, ( 603 295 900 ).

Pokud vás ale netlačí nutnost jít ke svátosti smíření, tak je vhodné svátost smíření odložit na pozdější dobu (tzv. velikonoční zpověď lze vykonat v průběhu celé doby velikonoční - tedy až do konce května). Prosím vás tedy o zvážení skutečné potřeby svátosti smíření i vašeho zdravotního stavu. Chraňme sebe i druhé.

Co se týče obřadů Svatého týdne a především velikonočního Tridua: vzhledem k mimořádným opatřením budou probíhat bez účasti lidu; prosím vás, abyste tuto situaci nebrali jen jako „nutné zlo“, ale abyste využili příležitost, kterou toto nezvyklé slavení nabízí: prožít Velikonoce formou domácí bohoslužby, v kruhu rodiny a blízkých, jinak než vedeni knězem v kostele.

Samozřejmě bude možné účastnit se bohoslužeb skrze různé přímé přenosy v televizi, v rozhlase, či přes internet. Neměl by ale přitom chybět rozměr zcela osobního prožití těchto největších křesťanských svátků - ať už se bude jednat o vděčnost za dar Eucharistie a kněžství (Zelený čtvrtek), uctívání Kříže a rozjímání nad láskou a utrpením Ježíše Krista (Velký pátek), nebo zažívání prázdnoty během Bílé soboty (během dne), až ke zcela novému způsobu prožití vigilie Zmrtvýchvstání Páně v noci ze soboty na neděli - včetně dlouhé bohoslužby slova a obnovy křestních slibů.

Spoustu podnětů, z nichž můžete pro domácí slavení velikonočních obřadů vybírat, najdete na stránkách Liturgie.cz.

Milí farníci, přeji nám všem, abychom dokázali (možná právě v tomto období více než kdy jindy) usilovat o pozornou vnímavost vůči Božímu pozvání k přátelství s ním a k životu z víry.

K pěknému, plodnému a radostnému prožití velikých a svátečních dnů vám ze srdce žehnám,           Jiří Bradáč, farář.

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode