Jak dál?

25.04.2020 20:13

      Milí farníci, 

jak už jistě víte, nastává doba postupného uvolňování počtu návštěvníků bohoslužeb (od 24. dubna 15 lidí s dvoumetrovými rozestupy, rouškami, dezinfekcí, atd. Od 11. května obdobně 30 lidí, od 25. května obdobně 50 lidí, a od 8. června neomezený počet lidí) a s tím i dilema, jak to při zachování církevních a státních předpisů zvládat bez diskriminace věřících. 
Na mnoha místech se s tím jistě budou projevovat určité rozdíly. Někde s tím problém vůbec nebude a jinde to bude neřešitelné, ( např. ve vetších městech ). Možná to někdo pojme systémem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“ a později příchozí budou mít „prostě smůlu“, ale také důvod k nespokojenosti. Někdo možná bude losovat účastníky bohoslužeb systémem „sportka“, to se mi však zdá dost bezohledné. Koho tedy na mši svatou pozvat a koho ne? 
Žádné z daných řešení není plně spravedlivé a může to být pociťováno jako osobní křivda, kdo se mše svaté může zúčastnit a kdo ne, a může to ve farnosti způsobit rozdělení a zranění, která přetrvají i dobu koronavirovou. 
V uplynulých dnech jsem hledal řešení, jak v nastávající situaci postupovat, a věřte mi, že jsem nad tím hodně přemýšlel. Po vzájemné poradě s kněžími z okolních farností a s několika farníky jsem se rozhodl takto: 
Mše svaté ve všední dny v jednotlivých obcích budou s účastí věřících. Tam snad nebudeme mít problém vejít do stanoveného počtu osob. V neděli však mše svaté s účastí věřících zatím bývat nebudou.
Nedělní mše svaté s účastí věřících v našich farnostech začnou 31. května,  Slavností Sesláním Ducha svatého ( záleží na vývoji situace ).
Prosím vás tedy, aby ještě vydrželi v dosavadní situaci, prožíváním mše svaté   prostřednictvím přenosů přes média, televizi, rozhlas, internet, a těším se, až se setkáme při společném slavení mše svaté.

                                                                              Jiří Bradáč, farář

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode